Carnea este o sursa valoroasa de proteine si de alte elemente nutritive, fiind o parte consistenta a alimentatiei noastre zilnice. Totusi, atunci cand vine vorba de o dieta sanatoasa, este important sa stim ce fel de carne sa consumam si in ce cantitate. Nutritionistii ne recomanda o singura masa de carne pe zi (65-100 de grame de carne gatita), preferabil carne de curcan bio.
Curcanul este de multe ori inclus si in dietele sarace in grasimi, pentru ca are un continut de grasimi foarte scazut. Ajuta la reducerea nivelului de colesterol si contribuie la imbunatatirea sistemului imunitar. In plus, carnea de curcan bio este o sursa buna de niacina, vitamina B6 si seleniu, care sunt esentiale pentru energia necesara zi de zi.
Acestea sunt doar cateva dintre argumentele pro-consumului de carne de curcan bio, dar beneficiile acesteia sunt mult mai multe:
- curcanul este, inainte de toate, o sursa bogata de proteine.
- carnea de curcan bio fara piele are un continut scazut de grasimi. In plus, fiind 70% carne alba, aceasta este si mai saraca in calorii.
- carne de curcan bio este o sursa importnata de fier, zinc, potasiu si fosfor.
- consumul regulat de carne de curcan bio poate ajuta la scaderea valorilor colesterolului si joaca, totodata, un rol in stabilizarea nivelului de insulina.
- curcanul contine aminoacidul triptofan, care produce serotonina care joaca un rol esential in intarirea sistemului imunitar si are un efect calmant asupra creierului.
- nu in ultimul rand, este o sursa de seleniu, cu rol in metabolizarea hormonilor tiroidieni.
Beneficiile acestui tip de carne sunt multiple, cu conditia sa alegem o carne de calitate, dintr-o sursa verificata. Curcanii crescuti ecologic au fost, cu siguranta, tratati in mod uman, iar carnea este mai putin susceptibila sa contina hormoni sau antibiotice.
Pentru a aveau o masa sanatoasa, dar si gustoasa trebuie tinut cont si de modul de gatire al carnii. Daca marinati carnea de curcan bio, puneti-o in frigider imediat dupa ce ati terminat, deoarece este extrem de sensibila la caldura. Atunci cand o pregatiti la cuptor sau pe gratar, nu trebuie gatita in exces, intrucat curcanul se usuca foarte repede.