Oua bio. Ce conditii trebuie sa indeplineasca?

Home » Sfaturi Utile » Oua bio. Ce conditii trebuie sa indeplineasca?

oua-bio

Atunci cand cumparati oua dintr-un supermarket european, trebuie sa fiti atenti la o serie de informatii, in functie de care puteti stabili calitatea si valoarea nutritionala a acestora. Codul imprimat pe fiecare ou indica tara si ferma de la care provine, precum si daca este vorba despre oua bio sau nu. Uniunea Europeana a impus, inca din 2002, reguli stricte in acest sens.

Pe fiecare ou cumparat veti gasi o stampila de genul: 0 – RO – 1234567. Acest cod este foarte important, intrucat ne spune in ce conditii au fost crescute gainile de la care provin ouale, precum si cu ce au fost hranite. In Romania, putem gasi urmatoarele categorii de oua de consum:

1. Oua din productie ecologica sau oua bio; gainile de la care provin acestea au fost crescute in aer liber si hranite, exclusiv, cu hrana de provenienta ecologica – marcate cu cifra 0.

2. Oua de la gaini crescute in hale, cu acces la aer liber, hranite cu furaje clasice, necertificate ecologic – marcate cu cifra 1.

3. Oua de la gaini crescute la sol, in hale (in anumite conditii de suprafata), hranite cu furaje clasice – marcate cu cifra 2.

4. Oua de la gaini crescute in baterii modernizate dupa reglementarile UE  – marcate cu cifra 3.

Astfel, atunci cand mergeti intr-un magazin si doriti sa cumparati oua bio, nu trebuie sa va bazati alegerea doar in functie de pret. Acestea trebuie sa respecte o serie de conditii foarte stricte pentru a fi incluse in categoria bio sau organic. Potrivit normelor europene, oua bio sunt cele provenite de la gaini care se hranesc cu hrana ecologica, fara fertilizatori, pesticide sau alti aditivi de natura chimica. In plus, pasarile nu primesc hormoni, vaccinuri si antibiotice.

In conditiile in care achizitionati oua bio din surse de incredere este obligatoriu sa cititi informatiile imprimate pe oua pentru a va asigura de calitatea acestora.

Contact

Tel: 0737 176 384

email: contact@pasaridetara.ro

Toate drepturile rezervate © 2020 P.F.A. GHERGHISAN N. GEORGE